Acasă
politică
advertoriale
actualitate
administrație publică
monden
business
economie
cultură
sport
sci-Tech
evenimente
Nu a fost introdusa o sursa
Otilia Zamfir
246
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara a inaugurat recent un RMN de ultimă generație destinat exclusiv micuților, devenind astfel primul spital public din Regiunea Vest care beneficiază de o astfel de tehnologie avansată. Investiția, în valoare de aproximativ un milion de euro, a fost realizată cu ajutorul fondurilor europene prin intermediul Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest), în cadrul unui proiect mai amplu derulat prin Regio-Programul Operațional Regional.
Noua tehnologie RMN va permite efectuarea de investigații complete pentru copii de toate vârstele, începând de la prima săptămână de viață, un aspect important, având în vedere necesitatea unor investigații medicale precise pentru micii pacienți. În prima fază, echipamentele vor fi disponibile pacienților internați în cadrul spitalului „Louis Țurcanu”, urmând ca din luna ianuarie, RMN-ul să fie accesibil și pacienților din afacerea unității, prin intermediul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.
Managerul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu”, Mihai Gafencu, a subliniat importanța acestei investiții pentru unitatea sanitară, menționând că spitalul este deja una dintre cele mai importante unități din vestul țării, atât în ceea ce privește chirurgia pediatrică, cât și oncologia pediatrică, iar RMN-ul de ultimă generație va adăuga valoare în diagnosticul și tratamentele pentru copii. „RMN-ul este una dintre cele mai moderne investigații care oferă diagnostice pentru mari părți ale pacienților pe care îi tratăm aici. Având o unitate majoră în onco-pediatria din România și o componentă de politraumă, RMN-ul reprezintă un instrument esențial pentru buna funcționare a îngrijirii copiilor”, a declarat Gafencu.
În cadrul aceluiași proiect, Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului a fost dotată și cu echipamente medicale performante, inclusiv un sistem complet pentru intubații dificile, o măsuță de resuscitare pentru nou-născuți, un ventilator neonatal și un monitor de respirație portabil. Valoarea totală a investiției s-a ridicat la aproximativ 1,4 milioane de euro, din care mai mult de 1,3 milioane de euro provin din fonduri europene nerambursabile.
Sorin Maxim, directorul general al ADR Vest, a declarat că proiectul reflectă angajamentul autorităților de a asigura accesul fiecărui copil din Regiunea Vest la investigații medicale avansate în spitalele publice, contribuind astfel la construirea unui sistem de sănătate echitabil și complet. „Investițiile în sănătate sunt esențiale pentru bunăstarea oamenilor, oferind familiilor siguranța că pot beneficia de servicii medicale esențiale aproape de casă”, a spus Maxim.
De asemenea, în Regiunea Vest au fost reabilitate și dotate 17 ambulatorii și tot atâtea unități de primiri urgențe, cu sprijinul ADR Vest, prin Programul Operațional Regional, iar regiunea beneficiază acum de 158 de ambulanțe noi. ADR Vest continuă să investească în sistemul sanitar din regiune, cu sprijinul Programului Sănătate, având rolul de Organism Intermediar în gestionarea acestuia.